Fakta om påsken, påsklilja

Påsken

Påsken och påskfirandet i Sverige är en blandning av urgamla och nyare myter Det är berättelser och traditioner som genom åren blandats och blivit till det som vi idag betraktar som svenskt påskfirande.

Här ger vi dig lite fakta om påsken, så som den firas idag. 

Före kristendomen firades varje år någon form av blot, möjligen vid samma tid som vi numer firar påsk. Vårblotet eller möjligen Disablotet firades för att högtidlighålla vårens ankomst och slutet på vintern och dess ofta ofrivilliga fasta. Själva Disablotet gjordes för att garantera god skörd för det kommande året. Med vårens ankomst började naturen äntligen vakna till liv och det var slut med att leva på gamla förråd. Istället var det hög tid att festa och frossa. Hönsen hade under fastan ofta lagt mycket ägg. Äggen var och är en viktig fruktbarhetssymbol och ett tydligt tecken på vårens ankomst. I och med kristnandet av Sverige tog kristna högtider över. Jesus uppståndelse stod istället för ljusets seger över mörkret. Ljuset och solen har stor betydelse framförallt för oss här uppe i norr. Det står för livet och hopp om en ljusare framtid. Ljuset vänder ju också åter under våren då dagen blir längre än natten.

Påskmat

Kött och ägg är de två riktiga klassikerna när det gäller påskmat i Sverige. Numer är även inlagd sill och lax räknade till självklarheterna bland påskmaten. Att äta lammkött är en relativt ny, från början judisk tradition, som fått fäste i Sverige under 1900-talet. Det är ett alternativ till det mer traditionstyngda fläskköttet.

Vad som är påskmat varierar ganska mycket mellan olika delar av Sverige. Äggen är en självklarhet överallt och generellt tenderar påskmaten att vara mindre tung.  Framförallt jämfört med den mer stabbiga julmaten. Påskmaten har också ett större inslag av sötsaker, något som märks inte minst på de 6000 ton påskgodis som säljs i Sverige varje år.

Förutom mat hör förstås brännvin, öl och påskmust till de stora påsktraditionerna, med ritualer som snapsvisor som ett självklart komplement. Alla godsaker samsas och bidrar till att göra påsken till den härliga högtid som det är.

Du kan läsa mer om detta på Wikipedia.

påskmat
Påskafton, en kristen högtid

Påskafton

En traditionell svensk påskafton firas oftast med påskmat. Vanligen är det serverat som gående bord, påskbord i likhet med julbordet, fast med lite annorlunda innehåll. Den stora skillnaden är att man äter stora mängder ägg. 

Historiskt har påskbordet ätits som middag och oftast med släkt och vänner. Då bröt man fastan och festade tillsammans. Numer firas påskafton vanligen även på dagen med att man exempelvis letar efter påskägg och målar ägg. 

På påskaftonens kväll tänds ibland påskbrasor. En del äter också lamm till kvällen. Det ser dock olika ut från familj till familj. I Sverige firas som alltid aftonen snarare än dagen. Det beror på att den nya dagen inleddes med kvällens ankomst klockan sex. Det är mycket i rent kyrkliga traditioner som fastan som inte längre lever kvar. Något som däremot finns kvar är traditionen av att fira påsk. De allra flesta firar därför också denna festliga högtid.