Påsken

Påsken och påskfirandet i Sverige är en blandning av urgamla och nyare myter, berättelser och traditioner som genom åren blandats och blivit till det som vi idag betraktar som svenskt påskfirande. Här ger vi dig lite fakta om påsken, så som den firas idag.

Enligt urgammal hednisk tradition firades varje år vårblot ungefär vid samma tid som vi numer firar påsk. Vårblotet firades för att högtidlighålla vårens ankomst och slutet på vintern och dess ofta ofrivilliga fasta. Med vårens ankomst började naturen äntligen vakna till liv och det var slut med att leva på gamla förråd. Istället var det hög tid att festa och frossa, framför allt på äggen, som var en viktig fruktbarhetssymbol och ett tydligt tecken på vårens ankomst.

Påskmat

Kött och ägg är de två riktiga klassikerna när det gäller påskmat i Sverige. Numer får även inlagd sill och lax räknas till självklarheterna bland påskmaten. Att äta lammkött är en relativt ny, från början judisk tradition, som fått fäste i Sverige under 1900-talet, som ett alternativ till det mer traditionstyngda fläskköttet.

Vad som är påskmat varierar ganska mycket mellan olika delar av Sverige. Äggen är en självklarhet överallt och generellt tenderar påskmaten att vara mindre tung och stabbig än julmaten och med större inslag av sötsaker, något som märks inte minst på de 6000 ton påskgodis som säljs i Sverige varje år.

Förutom mat hör förstås brännvin öl och påskmust till de stora påsktraditionerna, med ritualer som snapsvisor som ett självklart komplement

Påskafton

En traditionell svensk påskafton firas med påskmat, ofta serverat som gående bord, påskbord i likhet med julbordet, fast med annorlunda innehåll. Påskbordet äts i allmänhet som middag och oftast tillsammans med släkt och vänner.

Långt innan påskmiddagen börjar dock firandet med att alla barn klär ut sig till påskkärringar eller påskgubbar. På många håll i landet tigger påskkärringarna godis, men det finns också andra traditioner där de delar ut påskkort, ofta genom att oanmält slita upp ytterdörren och kasta in dem, medan man ropar “Glad påsk!”

På påskaftonens kväll tänds påskbrasor, samtidigt som man skjuter smällare och raketer. Syftet är att skrämma bort häxorna som man förr trodde flög hem från Blåkulla under natten och påskdagen.