Påskharen - En Tysktradition

En gammal tysk tradition

Påskharen är en gammal tysk tradition som först under det senaste århundradet kommit till Sverige. Ursprungligen hade traditionen en mycket begränsad geografisk spridning. Traditionen fanns troligen ända från 1700-talet eller till och med tidigare än så. Under andra halvan av 1800-talet lanserades påskharen stort i Tyskland. Då var tanken att haren skulle bli påskens motsvarighet till jultomten. Alltså en karaktär som kom med godis och leksaker till barnen. Det var i och med påskkort med motiv av påskharen som den verkligen fick fäste. Man delade ut påskhälsningar kring påsk.

Till Sverige kom påskharen med tyska invandrare någon gång omkring sekelskiftet år 1900. Genomslaget kom i Sverige hos främst bättre bemedlade familjer. Men haren blev inte allmänt känd som andra traditioner. Påskmotiv från Tyskland gör att de flesta idag känner igen påskharen. Som varumärke och motiv på godis, ägg och choklad är haren numer allmänt känd och förekommer över hela landet.

Påskharen är numer ett vanligt inslag under påskfirandet i Sverige. Vanligen som marsipan-, chokladfigur eller annan godsak. På pappäggen ser man ofta motiv av haren tillsammans med kycklingar, ägg och annat.

Äggjakt

Att gå på äggjakt är en tradition som vuxit i popularitet i Sverige på senare år och är speciellt inriktad på barn. Äggjakten går ut på att hitta påskägg, som påskharen sägs ha gömt på olika platser. Det kan vara inomhus eller utomhus i trädgården.

Äggjakten går till på olika sätt i olika delar av landet och även hos olika familjer. En variant går ut på att leta efter vanliga hönsägg. De kan vara vita eller bemålade ägg. Denna variant av äggjakt involverar vanligen både vuxna och barn och är en del av påskaftonens firande.

Oftast går äggjakten då ut på att hitta så många ägg som möjligt. Den som hittar flest ägg vinner äran och ett symboliskt pris. Därefter används äggen som en del i påskmiddagen.

En annan variant på äggjakt går ut på att hitta påskägg fyllda med godis och presenter. Det är den vanligaste varianten som främst är riktad till barn. ”Påskharen” gömmer då äggen på olika ställen. Ibland är äggjakten en skattjakt, där flera ledtrådar måste hittas och pusslas ihop för att barnen ska hitta godisskatten på slutet. Då kan barnen exempelvis få en karta över huset eller tomten. Alla skattjakter är roliga och skapar ett äventyr för både stora och små.