Enligt den kristna traditionen

Enligt den kristna traditionen firas påsken till minne av Jesu korsfästelse, men stora delar av påsktraditionerna i Sverige är hedniska och härstammar från långt innan Sverige blev ett kristet land.

Varför vi firar påsk är alltså en fråga med många svar.

Påsken så som den firas i Sverige är en blandning av den kristna traditionen och den urgamla, Nordiska traditionen med vårblot, som traditionellt hölls för att hälsa våren välkommen, då man frossade i alla godsaker man tvingats försaka under fastan.

Ägg har en central plats i påskfirandet och tjänar både som en fruktbarhetssymbol men också som ett högst påtagligt tecken på att våren kommit och naturen vaknat till liv, med effekten att hönorna åter börjat lägga ägg.

Tack vare modern djurhållning i kontrollerat inomhusklimat har vi numer tillgång till ägg året runt, men traditionen att måla och äta stora mängder ägg under påsken lever kvar och frodas som aldrig förr.

Påsktraditioner

I Sverige och övriga nordiska länder håller vi oss med mängder av påsktraditioner, de flesta härstammande från hednisk tradition, alltså tiden innan Sverige blev kristet. Här berättar vi kort om några av dem.

  • Påskkärringar – Enligt folktron flyger alla häxor till Blåkulla på skärtorsdagen, för att återvända på påskdagen. Numer tror vi inte på häxor, men traditionen att barn klär ut sig till påskkärringar lever kvar som en rest av detta.
  • Påskris – Påskriset anses komma från den kristna traditionen och är en påminnelse om palmbladen som ströddes på marken vid Jesu intåg i Jerusalem. I Sverige sägs traditionen med påskris inte ha blivit allmänt spridd förrän på 1930-talet.
  • Påskbrasa – Det kan finnas många anledningar att tända en brasa. Traditionen med påskbrasa tros hänga samman med påskkärringarna. Man tände brasor på påskaftonen för att skrämma häxor på väg till eller från Blåkulla. Påskaftonen förknippas också för många med påsksmällare och raketer, som tros fylla en liknande funktion.
  • Påskharen – Påskharen som påskens motsvarighet till jultomten är från början en tysk tradition som letat sig till Sverige. Påskharen smyger runt och gömmer påskägg som barnen sedan får leta efter.
    Haren anses också vara en fruktbarhetssymbol, på liknande sätt som ägg.
  • Ägg – Säg påsk och alla tänker på ägg. Att fira påsk i Sverige utan godis, påskbrasa och påskris är kanske möjligt, men en svensk påsk utan ägg är otänkbar. Att äta ägg är en urgammal tradition och ett tydligt arv från det nordiska vårblotet. Ingenting signalerar vårens ankomst och naturens uppvaknande som just möjligheten att äta färska ägg.