Enligt den kristna traditionen firas påsken till minne av Jesu korsfästelse, död och uppståndelse. Stora delar av påsktraditionerna i Sverige är dock en blandning av hedniska, kristna och rent kommersiella traditioner.
Varför vi firar påsk är alltså en fråga med fler än ett svar.
Påsken, som den firas i Sverige, är en blandning av den kristna traditionen och hedniska ritualer. Att fira vårens ankomst har på något sätt firats i tusentals år. Att fira att allt blir återfött och kommer till liv igen är djupt mänskligt.
Inom kristendomen blev Jesus korsfäst. På tredje dagen uppstod han från de döda och blev en symbol på att livet vinner över döden. Precis som våren vinner över vintern segrar ljuset över mörkret. Det är inte konstigt att påskfirandet passade bra att firas just kring vårdagjämningen.
Ägg har en central plats i påskfirandet och tjänar både som en fruktbarhetssymbol. Det är också ett högst påtagligt tecken på att våren kommit och naturen vaknat till liv. Med ljus och värme börjar hönorna åter lägga ägg.
Tack vare modern djurhållning i kontrollerat inomhusklimat har vi numer tillgång till ägg året runt. Traditionen att måla och äta stora mängder ägg under påsken lever dock kvar och frodas som aldrig förr.